avontuur - outdoor - fun - teambuilding - zoektochten...

 

Geocaching

WAT IS GEOCACHING?

Het woord Geocaching is samengesteld uit GEO wat staat voor Geografie, Caching staat voor het verstoppen van een schat (cache). 

Geocaching een avontuurlijk spel met GPS…

Een GPS is een elektronisch apparaat wat je exacte positie op aarde kan weergeven. Coördinaten worden uitgedrukt in lengtegraden en breedtegraden. Je kan de GPS gebruiken om van punt A naar B te navigeren. Sommige GPS ontvangers hebben een display waarop ze kaarten kunnen laten zien, een ingebouwd elektronisch kompas en spraaknavigatie.

Over de hele wereld worden door personen/organisaties caches verstopt, de coördinaten van deze caches worden op internet gemeld zodat andere GPS gebruikers via deze coördinaten de caches kunnen vinden.
Om aan Geocaching mee te doen moet je dus de coördinaten of een zogenaamd 'waypoint' van de cache ingeven. Dit is de plaats waar de cache verstopt ligt of de plaats waar je aanwijzigingen moet zoeken om de cache te vinden. De coördinaten kan je op de Geocaching.com site vinden 
www.geocaching.com.

Je kan zelf ook een cache verstoppen. Met een hand-GPS bepaal je de precieze coördinaten van de schuilplaat en nadien publiceer je ze op de Geocaching.com site. Anderen lezen die coördinaten en gaan dan op zoek naar jouw cache.
In België liggen circa 400 caches verstopt waarvan zo’n 25-tal in Limburg. In de Benelux liggen er ongeveer 1280 caches verstopt.

Een cache bevat voorwerpen zoals speelgoed, CDs, zakjes met zaadjes, sieraden, sleutelhangers enz.  Dikwijls zit er ook een wegwerpcamera in (elke bezoeker maakt een foto van zichzelf of de groep en plaatst de camera weer terug)
Vind men de cache dan mag de vinder er een voorwerp uitnemen en er een ander voorwerp voor in de plaats leggen, zo veranderd de inhoud voortdurend.

Een cache kan er verschillend uitzien (een waterdichte doos, emmer of munitiekistje) maar moet altijd een logboek en liefst ook een potlood bevatten (een pen schrijft niet bij koud weer)  Het logboek geeft informatie over de maker van de cache en de datum wanneer de cache verstopt is. De vinder noteert minstens datum en tijd van zijn bezoek en liefst ook een korte nota over de wandeling, de moeilijkheidsgraad enz.

Eenmaal thuis laat men via de site weten dat de cache gevonden werd, in welke staat ze verkeert, of ze vlot gevonden werd enz. Het is voor de maker altijd fijn te horen dat zijn cache bezocht werd.

Caches kunnen verstopt liggen in bossen, andere zijn in steden verstopt. Men verstopt caches zowel onder als boven de grond, in gebouwen als net daarbuiten. Een mooi uitkijkpunt, een prachtig beekdal, een historische plaats, allemaal goede plaatsen om de schat te verstoppen.

Een belangrijke regel is "respect voor de natuur".  Het totaal begraven van caches is niet toegestaan, het zoeken, opgraven en weer begraven van de cache zorgt voor veel schade aan de natuur. Een gebied met een straal van veel meters wordt op zijn kop gezet. Beter is de cache in een natuurlijke kom te leggen en hem toe te dekken met takken en bladeren. Laat een puntje van de cache zichtbaar of markeer de plaats met een lintje.

Het lijkt soms heel gemakkelijk maar om op de plaats van de cache te komen is dikwijls moeilijker dan men denkt. Afstanden kunnen misleidend zijn, een GPS geeft de afstand tot de cache in een rechte lijn. In vogelvlucht kan de afstand slechts een kilometer zijn maar de weg erheen kan tegenvallen, er kan een berg of een rivier tussen zitten…

Er bestaan verschillende soorten caches, de meest voorkomende is de Traditionele Cache. Een tupperware doos, munitie kist, of een emmer met deksel gevuld met hebbedingetjes en een logboek. De algemene regel voor deze cache is, neem iets uit de cache, laat iets achter en schrijf in het logboek.

De Multi Cache is een meervoudige cache, ze kan bestaan uit 2 of meer caches. Meestal bevat de eerste cache een hint om de tweede te vinden, de tweede bevat een hint voor de derde, of je moet doorgaan volgens aanwijzingen gepubliceerd op de Geocache.com site tot de eindcache gevonden is. Het is dus een tocht langs meerdere coordinaten.

De Virtuele Cache is een cache die alleen bestaat uit een locatie. Er bestaat dus geen tastbare cache. De beloning, de schat, is de locatie zelf en het delen van informatie over je bezoek aan de cache.

Een Event Cache is een locatie om elkaar te ontmoeten, hier worden ervaringen uitgewisseld en nieuwe vrienden gemaakt. Er kunnen een of meerdere caches liggen. Na de meeting worden de caches gearchiveerd.

Het allereerste Belgisch geocaching-event vond plaats op 12 oktober 2003 in de buurt van Hoogstraten. Er waren zo’n 60 tal Belgische en Nederlandse teams vertegenwoordigd.

Op vrijdag 5 maart ’04 organiseren de Woudlopers hun allereerste geocaching avond-event. Het beloofd een internationaal event te worden want zowel Belgische, Nederlandse en Duitse geocachers schreven zich in.  De meesten kennen elkaar alleen maar van naam, bij een event krijgen ze de kans om elkaar in levende lijve te ontmoeten. 
Tijdens dit avond-event is het de bedoeling dat verschillende teams het tegen elkaar opnemen, het wordt een wedstrijd waar inzicht, vernuft, tactiek en wat geluk zullen bij nodig zijn...

Plaats van samenkomst N 50° 59.652  E 005° 41.202 (Maasmechelen)
De start is voorzien als het donker wordt, het einde omstreeks 23u30
 

The sport where YOU never get lost
http://www.geocache.be

Meer informatie:                       

http://www.geocaching.tk
http://www.geocaching.nl
http://www.geocaching.nu

GEOCACHING OOK BIJ ONS...

Bij ons kan je ook “SCHATZOEKEN”...

Met het door ons ter beschikking gestelde materiaal ga je op zoek naar allerlei gegevens die uiteindelijk leiden naar de plaats van de “SCHAT”. Uiteraard zijn er de nodige hindernissen ingebouwd. Het is aan jullie om deze zo goed mogelijk te omzeilen.

HEB JE OOK ZIN ??
Vraag vrijblijvend info via
e-mail of telefoon 0496/46.65.08